За даними Держстату, споживчі ціни в червні 2019 року порівняно із травнем 2019 року знизилися на 0,5%, з початку року зросли на 3,6%.

Базова інфляція в червні 2019р. порівняно із травнем 2019р. становила 0,0%, з початку року – 2,3%.

На споживчому ринку в червні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 1,1%. Найбільше (на 26,7% та 14,3%) подешевшали яйця та овочі. На 2,0–0,4% знизилися ціни на сало, молоко, свинину, сметану, рис, кисломолочну продукцію. Водночас на 9,3% та 6,7% подорожчали фрукти та цукор, на 1,4–0,5% – хліб, м’ясо птиці, продукти переробки зернових, риба та продукти з риби.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,2%, у т.ч. на тютюнові вироби – на 1,8%, алкогольні напої – на 0,7%.

Зниження цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 1,4% відбулося за рахунок зниження цін на природний газ на 6,4%. Разом з тим відбулося підвищення тарифів на водопостачання на 1,2%, каналізацію – на 0,9%, утримання будинків та прибудинкових територій – на 0,8%.

Підвищення цін на транспорт у цілому на 0,3% в основному спричинено подорожчанням проїзду у залізничному пасажирському транспорті на 7,6%. Разом з тим на 0,2% подешевшали паливо та мастила. 

***

Індекс споживчих цін (ІСЦ, інфляція) є показником зміни в часі цін і тарифів на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Розраховується щомісячно на основі даних про ціни (одержуються органами державної статистики шляхом щомісячної реєстрації цін і тарифів на споживчому ринку) та даних національних рахунків щодо витрат домогосподарств на кінцеве споживання по країні в цілому з подальшим розподілом (за результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств). 

Методологія розрахунку

Базовий індекс споживчих цін (БІСЦ, базова інфляція) є субіндексом індексу споживчих цін. Його побудова заснована на існуючих методологічних засадах щодо розрахунку індексу споживчих цін. БІСЦ показує стійку динаміку цін з мінімізацією короткострокових нерівномірних змін цін, викликаних шоками пропозиції та адміністративним регулюванням.

Методологія розрахунку

Share
Опубліковано
Buhgalter

Recent Posts

Чи треба індексувати зарплату у лютому 2025 року?

Нагадаємо, що стаття 34 Держбюджету-2025 містить три ключові положення: •Індекс споживчих цін для індексації грошових…

6 години ago

Які правила надання відстрочки для студентів та викладачів?

Міноборони розповідає, що надання відстрочки здобувачам професійної, фахової передвищої та вищої освіти, інтернів і докторантів, а також…

4 дні ago

З 1 лютого будуть зменшені ліміти на карткові перекази

Ще 10 грудня 2024 року окремі банки підписали Меморандум про забезпечення прозорості функціонування ринку платіжних…

7 днів ago

Як заповнювати нову форму ТТН: детальна інструкція від Мінрозвитку

Йдеться про наказ № 1332, яким вносяться зміни до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні. Документ…

7 днів ago

З якої дати діятимуть оновлені форми та зміст фіскальних чеків?

Податківці у підкатегорії 109.10 «ЗІР» зазначили, що наказом Мінфіну від 30.12.2024 №674 «Про внесення зміни до пункту 4…

2 тижні ago

Чи подавати ФОПам Додаток ЄСВ у складі декларацій за 2024 рік у разі його несплати через “воєнну” пільгу?

Податківці у підкатегорії 201.06 «ЗІР» підкреслили, що відповідно до п. 9-19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення»…

2 тижні ago