Головна » Коли потрібно забезпечувати працівників харучуванням в обов’язковому порядку

Як ми можемо допомогти?

Коли потрібно забезпечувати працівників харучуванням в обов’язковому порядку

You are here:
< Назад

Підприємства, установи, організації можуть забезпечувати працівників харчуванням як в обов’язковому порядку згідно з вимогами законодавства, так і з власної ініціативи.

Забезпечення працівників харчуванням в обов’язковому порядку передбачено статтями 166 і 167 КЗпП та ст. 7 Закону про охорону праці. Таких випадків усього п’ять (див. таблицю 1).

Таблиця 1

Обов’язкове забезпечення працівників харчуванням

Сфера праці*
Вид безкоштовного харчування
Підстава (норма законодавства)
Робота зі шкідливими умовами праці Молоко або інші рівноцінні продукти** за встановленими нормами***
Ч. 1 ст. 166 КЗпП
Робота з особливо шкідливими умовами праці Лікувально-профілактичне харчування за встановленими нормами****
Ч. 2 ст. 166 КЗпП
Робота в гарячих цехах і на виробничих ділянках Газована солона вода
Ст. 167 КЗпП
Робота з важкими і шкідливими умовами праці Лікувально-профілактичне харчування;
молоко або рівноцінні харчові продукти;
газована солона вода
Ч. 1 ст. 7 Закону про охорону праці
Робота, яка має роз’їзний характер Виплачується грошова компенсація на придбання:
— лікувально-профілактичного харчування;
— молока або рівноцінних харчових продуктів на умовах, передбачених колективним договором
Ч. 2 ст. 7 Закону про охорону праці
* Віднесення робочого місця до категорії, що дає право на забезпечення працівника обов’язковим харчуванням, проводиться за результатами атестації. Відповідну процедуру встановлено Порядком №442.
** До інших рівноцінних харчових продуктів належать кефір, простокваша, мацоні тощо (примітка 1 до Порядку №731).
*** Безкоштовна видача молока або інших рівноцінних харчових продуктів робітникам і службовцям, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці, здійснюється згідно з Порядком №731.
**** Перелік виробництв, професій і посад, робота в яких дає право на безкоштовне отримання лікувально-профілактичного харчування в зв’язку з особливо шкідливими умовами праці, Раціони цього харчування, Норми безплатної видачі вітамінних препаратів, а також Правила безплатної видачі лікувально-профілактичного харчування затверджено Постановою №4/П-1.

На замітку!

У Положенні про харчування працівників зазвичай зазначають схему організації харчування (про це — далі), джерела фінансування (кошти підприємства, самих працівників, дотаційні або інші кошти), порядок проведення розрахунків (використання талонів, карток або інших інструментів, внесення передоплати, розрахунок за певний період, по працівниках, утримання із заробітної плати тощо).

Також, відповідно до ст. 9-1 КЗпП, роботодавець у межах своїх повноважень і за власний рахунок може встановлювати додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників. Тому в усіх інших випадках, крім перелічених вище, надання працівникам харчування здійснюється роботодавцем добровільно з його власної ініціативи.