Держоргани інформують

Нарешті! Реформували Шкільні їдальні! МОЗ опублікував технологічні карти нового шкільного меню

На сайті Міністерства охорони здоров’я України опублікована документація (технологічні карти) для страв, що готуватимуть дітям у школах. Над наповненням матеріалів працював Євген Клопотенко з командою соціального проєкту з покращення культури харчування Cult Food.  

Цю документацію Євген Клопотенко  передав для того, аби її могли використовувати під час складання оновленого шкільного меню.

Шаблон технологічних карт розробляли спеціалісти Національного інституту харчових технологій. Усі технологічні карти пройшли експертизу в Державній установі «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України», а Держпродспоживслужба видала на них висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи. 

Документи – у вільному доступі і будь-яка школа може використовувати їх. Найбільший плюс – те, що їх не потрібно повторно погоджувати.

Страви та вироби з цієї технологічної документації можна вносити до будь-якого сезонного меню, зокрема і зимового. В ній наведено всі необхідні розрахунки (брутто/нетто, енергетична цінність тощо), зазначені процеси приготування та температурні режими. Також є технологічні карти на безглютенові страви та інструкції, як таку їжу готувати. 

Завантажити техкарти можна за посиланням

Додатково:

Триває оновлення шкільного ме­ню за участю Євгена Клопотенка та команди соціального проєкту з покращення культури харчування Cult Food. Робота відбувається в межах реформи сис­те­ми шкіль­но­го хар­чу­ван­ня, ініційованої пер­шою ле­ді Ук­ра­їни Оле­ни Зе­ленсь­кої. Над ре­фор­му­ван­ням сис­те­ми шкіль­но­го хар­чу­ван­ня та ство­рен­ням ме­ню пра­цює ро­бо­ча гру­па, до складу якої вхо­дять пред­став­ни­ки МОЗ, Мі­нос­ві­ти, Мі­не­ко­но­мі­ки, Держ­прод­спо­жив­служ­би, Ан­ти­мо­но­поль­но­го ко­мі­те­ту, ді­єто­ло­ги та зов­нішні ек­спер­ти.

Що змінюється в системі шкільного харчування?

  1. Зменшується кількість цукру, який споживатимуть діти – з 70 г на день на 25 г. Добовий обсяг солі – не більше 5 г. Хліб і булки замінять фруктами та овочами, цільними злаками та бобовими.
  2. Раніше меню укладали на два тижні для зимово-весняного і літньо-осіннього періодів року. Тепер воно має бути чотиритижневим для різних сезонів. Це дозволить урізноманітнити раціон дітей та спонукати упорядників меню до використання харчових продуктів, притаманних для конкретного сезону. 
  3. Нове меню відтепер є джерелом інформації про енергетичну цінність страв та виробів, про наявні в них алергени. Воно дозволяє розрахувати, наскільки споживана дітьми їжа відповідає нормам.
 
Share
Опубліковано
Sunny-J

Recent Posts

Чи застосовується підвищуючий коефіцієнт до доходів у негрошовій формі при розрахунку військового збору?

Ст. 164 ПКУ встановлено особливості визначення бази оподаткування ПДФО для доходів у негрошовій формі. А…

2 тижні ago

Як вибрати та купити ортопедичний матрац 160×200: практичний гід

Ортопедичний матрац – це не просто частина меблів, а важливий елемент здорового способу життя. Якість…

3 тижні ago

Масова розсилка SMS для бізнесу

В арсеналі сучасних маркетологів є багато ефективних інструментів, тому про такий скромний метод впливу як…

3 тижні ago

Як обрати найкращий обмінник?

Найкращий пункт обміну. Критерії та поради при виборі обмінника Коли потрібно обміняти 100-200 доларів, люди…

3 тижні ago

Мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум у 2025 році

У статті 8 Закону «Про Державний бюджет України на 2025 рік» від 14.09.2024 №12000 визначили…

3 тижні ago

Настройки прицела и прочие параметры игрока w0nderful

Компьютерная игра Counter-Strike 2 является одной из самых популярных киберспортивных дисциплин благодаря тому, что тут…

3 тижні ago