Інші довідники

Норми природних втрат різних видів продукції

Зміст Сховати

Норми природних втрат кормів при зберіганні

( у % від ваги, яка зберігається)

Види кормів

Способи збері-гання

Південна зона*

Решта території

термін зберігання

термін зберігання

до 3 міс.

до 6 міс.

до 9 міс.

понад 9 міс.

до 3 міс.

до 6 міс.

до 9 міс.

понад 9 міс.

Сіно

В сараях, підна-вісом

1,0

1,5

1,0

1,5

Сінаж

В бетонних траншеях

2,0

2,8

3,2

3,6

1,8

2,5

3,0

3,5

Силос

– “ –

1,5

2,7

4,4

5,2

1,3

2,0

4,0

5,0

Кормові корене-плоди

В спе-ціальних місцях для зберігання

2,5

4,0

2,0

3,0

Корми трав’яні вису-шені штучно

В складах

0,8

1,4

2,2

1,4

2,7

4,0

 

*Включає Автономну Республіку Крим, Миколаївську, Одеську і Херсонську області

Додаток 2

 Норми природних втрат насіння цукрових буряків при зберіганні

 

Термін зберігання, місяців

% до ваги, яка зберігається

Заготовлене насіння

1 – 3

0,30

3 – 6

0,33

6 – 9

0,37

9 – 12

0,40

Насіння, підготовлене для посіву, непротравлене

1 – 6

0,30

6 – 12

0,35

12 – 24

0,40

24 – 36

0,45

36 – 48

0,50

Насіння, підготовлене для посіву, протравлене

1 – 6

0,30

6 – 9

0,33

9 – 12

0,35

Норми природних втрат зерна, продуктів його переробки, насіння трав, кормів трав’яних, штучно висушених, і насіння олійних культур при зберіганні на сільськогосподарських підприємствах

(у %)

Назва культури та продукція

Строк зберіган-ня

В складах

На елева-торах

На пристосованих для зберіган-ня майдан-чиках

насипом

у тарі

Пшениця, жито, ячмінь, полба

3 міс.

0,07

0,04

0,05

0,12

6 міс.

0,09

0,06

0,07

0,16

1 рік

0,12

0,09

0,10

Овес

3 міс.

0,09

0,05

0,06

0,15

6 міс.

0,13

0,07

0,08

0,20

1 рік

0,17

0,09

0,12

Гречка, рис

3 міс.

0,08

0,05

0,06

6 міс.

0,11

0,07

0,08

1 рік

0,15

0,10

0,12

Просо, сорго

3 міс.

0,11

0,06

0,07

0,14

6 міс.

0,15

0,08

0,09

0,19

1 рік

0,19

0,10

0,14

Кукурудза (зерно)

3 міс.

0,13

0,07

0,08

0,18

6 міс.

0,17

0,10

0,12

0,22

1 рік

0,21

0,13

0,16

Кукурудза в початках

3 міс.

0,25

0,45

6 міс.

0,30

0,55

1 рік

0,45

0,70

Горох, боби, квасоля, вика, соя

3 міс.

0,07

0,04

0,05

6 міс.

0,09

0,06

0,07

1 рік

0,12

0,08

0,10

Насіння соняшнику

3 міс.

0,20

0,12

0,14

0,24

6 міс.

0,25

0,15

0,18

0,30

1 рік

0,30

0,20

0,23

Насіння інших олійних культур

3 міс.

0,10

0,08

6 міс.

0,13

0,11

1 рік

0,17

0,14

Крупи

3 міс.

0,04

6 міс.

0,06

1 рік

0,09

Мука

3 міс.

0,05

6 міс.

0,07

1 рік

0,10

Висівки і мучка

3 міс.

0,20

0,12

6 міс.

0,25

0,16

1 рік

0,35

0,20

Насіння трав

Конюшина, люцерна, донник

понад 3 до 6 міс.

0,15

понад 6 міс.

0,20

Тимофіївка

понад 3 до 6 міс.

0,14

понад 6 міс.

0,22

Житняк, вівсянка

понад 3 до 6 міс.

0,15

0,10

понад 6 міс.

0,20

0,15

Еспарцет, сарадела

понад 3 до 6 міс.

0,20

0,10

понад 6 міс.

0,25

0,15

Суданська трава

понад 3 до 6 міс.

0,15

понад 6 міс.

0,25

Люпин

понад 3 до 6 міс.

0,26

0,18

понад 6 міс.

0,32

0,24

 

* Включає Херсонську, Запорізьку, Миколаївську, Одеську області та АР Крим

Примітки:

  1. Вказані норми природних втрат застосовують як контрольні і граничні лише у тих випадках, коли при інвентаризації та перевірці фактичної наявності зерна, продуктів його переробки, насіння олійних культур, трав і трав’яних кормів, штучно висушених, що зберігаються на підприємстві, буде встановлено зменшення їх ваги, не викликане зміною якості.
  2. При зберіганні зерна і насіння олійних культур до трьох місяців норми прородних втрат застосовуються із розрахунку фактичної кількості днів зберігання, а при зберіганні до шести місяців і до одного року – із розрахунку фактичної кількості місяців зберігання.
  3. При зберіганні зенра, продуктів його переробки і насіння олійних культур більше одного року за кожен наступний рік зберігання норми природних втрат застосовують у розмірі 0,04 % з перерахунком, виходячи з фактичної кількості місяців зберігання.
  4. Норми втрат для зерносумішей встановлюються за основною культурою.
  5. Вказані норми природних втрат при зберіганні продукції не поширюються на муку, крупи і насіння зернових, олійних, бобових культур і кукурудзу, які приймають та відпускають по стандартній вазі мішків.
  6. Норми природних втрат по насінню трав, які очищаються на електромагнітним машинах, збільшуються на 15 %.

 

Норми природних втрат зерна при зберіганні на підприємствах харчової промисловості

 

Назва культури

Термін зберігання

Норми природних втрат при зберіганні (у %)

в складах

в елева-торах

на при-

стосованих майдан-

чиках

Пшениця, жито, ячмінь

до 3 міс.

0,055

0,045

до 6 міс.

0,075

0,065

до 1 року

0,10

0,095

Овес

до 3 міс.

0,075

до 6 міс.

0,105

до 1 року

0,14

Просо

до 3 міс.

0,095

до 6 міс.

0,125

до 1 року

0,16

Кукурудза в зерні

до 3 міс.

0,115

0,075

0,18

до 6 міс.

0,155

0,115

0,22

до 1 року

0,19

0,155

Кукурудза в початках

до 3 міс.

0,24

0,45

до 6 міс.

0,29

0,55

до 1 року

0,44

0,70

 

Примітки:

  1. При зберіганні зерна інших культур та насіння олійних культур підприємства харчової промисловості повинні керуватись нормами природних втрат визначеними у додатку 3.
  2. При зберіганні зерна до 3 місяців норми природних втрат зостосовуються з розрахунку фактичної кількості днів зберігання, а при зберіганні до 6 місяців і до 1 року – з розрахунку фактичної кількості місяців зберігання.
  3. При зберіганні зерна більше 1 року за кожен наступний повний місяць зберігання норма природних втрат застосовується в розмірі 0,0033 %, помножена на фактичну кількість місяців зберігання.

  

Норми природних втрат картоплі для промислової переробки при довготерміновому зберіганні в буртах

 

Місяць

У % до ваги

Місяць

У % до ваги

Січень

0,4

Травень

1,1

Лютий

0,4

Вересень

1,1

Березень

0,5

Жовтень

1,0

Квітень

0,8

Листопад

0,8

   

Грудень

0,5

 

Примітка. При зберіганні картоплі менше місяця норми природних втрат застосовуються із розрахунку фактичної кількості днів зберігання.

Норми природних втрат меляси при зберіганні в металічних резервуарах на підприємствах харчової промисловості

 

Назва галузі

Граничні норми природних втрат

(у % від ваги прордукції, яка зберігається)

Цукрова, спиртова, дріжджова

і харчова галузі

0,07

 

Примітки:

  1. Норми встановлені на мелясу з вмістом сухих речовин 75 % і вище (меляса з вмістом сухих речовин менше 75 % не підлягає довгому зберіганню і потребує першочергової переробки)
  2. Дані норми є єдиними для всіх пір року і не залежать від термінів зберігання.

 

Норми природних втрат солі повареної при зберіганні на відкритих майданчиках

 

Назва продукції

Термін зберігання

Норма природної втрати у% до маси нетто

Сіль поварена при зберіганні на відкритих майданчиках

до 500 тонн

до 3 місяців за кожен місяць зберігання

0,60

від 501 до 2000 тонн

0,40

від 2001 до 10000 тонн

0,35

понад 10000 тонн

0,27

Сіль поварена при зберіганні на відкритих майданчиках

до 500 тонн

понад 3 місяці за кожен місяць зберігання

0,50

від 501 до 2000 тонн

0,35

від 2001 до 10000 тонн

0,30

понад 10000 тонн

0,23

 

 Норми природного убутку продовольчих товарів в роздрібній мережі торгівлі

 

Назва товару

Норми убутку, %

перша група* магазинів

друга група* магазинів

М’ЯСО ТА М’ЯСНІ ТОВАРИ

М’ясо морожене:

 

 

яловичина, телятина, баранина, козлятина, конина, буйволятина, оленина, верблюжатина

0,33

0,40

свинина

0,30

0,35

м’ясо диких тварин (кабана, ведмедя, лося, сайгака та ін.)

0,47

0,55

М’ясо охолоджене:

   

яловичина,телятина, баранина, козлятина, конина, буйволятина, оленина, верблюжатина

0,53

0,65

свинина

0,51

0,54

м’ясо диких тварин (кабана, ведмедя, лося, сайгака та ін.)

0,64

0,75

М’ясо птиці (крім запакованого в поліетиленову плівку) та кроликів, морожене:

   

кури, курчата-бройлери та кролики

0,19

0,20

гуси, качки, індички та ін.

0,30

0,32

М’ясо птиці, запаковане в поліетиленову плівку, морожене

0,05

0,05

М’ясо птиці та кроликів, охолоджене:

   

кури, курчата-бройлери та кролики

0,37

0,40

гуси, качки, індички та ін.

0,47

0,50

М’ясо птиці, запаковане в поліетиленову плівку, охолоджене

0,20

0,20

Субпродукти :

   

ноги

0,35

0,35

голови морожені

0,35

0,35

голови охолоджені

0,54

0,54

Інші субпродукти :

   

морожені

0,40

0,40

охолоджені

1,62

1,62

Напівфабрикати вагові

0,40

0,40

Кулінарія вагова (холодці, паштети, смажене та варене м’ясо, птиця, субпродукти та ін.)

0,30

0,30

Жир-сирець морожений

0,16

0,16

Жир-сирець охолоджений

0,32

0,32

Ковбаси варені (включаючи м’ясні хлібці, зельци та фаршировані, ліверні, кров’ні та ін.)

0,53

0,60

Сосиски та сардельки

0,75

0,75

Ковбаси напівкопчені

0,32

0,37

Ковбаси варено-копчені

0,36

0,36

Ковбаси сирокопчені

0,06

0,06

М’ясокопченості в оболонці та без неї:

   

сирокопчені

0,25

0,25

копчено-варені і копчено-запечені

0,48

0,48

варені, запечені і смажені

0,59

0,59

Шпик свинячий та продукція зі шпику

0,26

0,26

Інші вагові мясні товари

0,30

0,30

РИБА ТА РИБНІ ТОВАРИ

Риба жива

0,10

0,10

Риба та мідії охолоджені

0,60

0,60

Риба та рибні товари морожені неглазуровані

0,27

0,27

Риба, рибні товари і нерибні морепродукти морожені глазуровані

Норми не застосовуються

Риба солена (крім родини лососевих, які продаються нарізними), маринована, пряна в тузлуці

Норми не застосовуються

Риба солена в сухотарних бочках та ящиках

0,40

0,40

Риба родини лососевих солена, яка продається нарізаною

0,30

0,30

Риба (крім родини осетрових) і нерибні морепродукти гарячого копчення

0,37

0,37

Риба та рибні товари родини осетрових гарячого копчення

0,30

0,30

Риба і рибні товари (крім баличних виробів) холодного копчення

0,35

0,35

Баличні вироби холодного копчення, які продаються ненарізаними

0,33

0,33

Баличні вироби холодного копчення, які продаються нарізаними

0,28

0,28

Риба, рибні товари і нерибні морепродукти солено-сушені і в’ялені

0,20

0,20

Ікра осетрових, лососевих та інших риб

0,18

0,18

Кулінарія (риба смажена, печена, заливна, фарширована та ін.)

0,36

0,36

Інші вагові товари з риби та нерибних морепродуктів

0,28

0,28

 

Примітка. На рибу, рибні товари і нерибні морепродукти морожені неглазуровані, запаковані із застосуванням полімерної плівки і антиадгезивного паперу, норми застосовуються у розмірі 75 відсотків від норми, встановленої на морожену неглазуровану рибу.

 

МОЛОЧНІ І ЖИРОВІ ТОВАРИ

Масло коров’яче (вершкове, топлене)

0,15

0,15

Маргарин, жири топлені (яловичий, свинячий та ін.) і кулінарні (сало рослинне) та ін.

0,15

0,15

Олія (при ручному продажу)

0,25

0,25

Сметана, сир і сирна маса

0,46

0,46

Сири :

   

у парафіновому покритті (радянський,

алтайський, російський, пошехонський,

голландські, костромський, ярославський, естонський, степовий, углицький, український, литовський, мінський, тартуський, вируський

та ін.)

0,30

0,30

ковбасний копчений, плавлений

0,40

0,40

у полімерній плівці (голландські,

костромський, чедер, литовський,

російський та ін.)

0,40

0,40

у фользі чи пергаменті (рокфор, латвійський та ін.)

0,55

0,55

без покриття (швейцарський, розсільні в тарі, без розсільні та ін.)

0,30

0,30

у розсолі (бринза, сулугуні та ін.)

0,25

0,25

Молоко розливне

0,05

0,05

Молоко та вершки сухі, яєчний порошок та меланж

0,25

0,25

Морозиво вагове та інші молочні та жирові товари

0,30

0,30

ХЛІБОБУЛОЧНІ ТОВАРИ

Хліб печений

0,50

0,50

Бубликові вироби

0,35

0,35

Сухарі

0,30

0,30

Пироги та кулеб’яки

0,45

0,45

Лаваш і чебурек

0,35

0,35

Інші вагові хлібобулочні товари

0,30

0,30

 

Примітки:

  1. Для палаток та кіосків норми природного убутку хліба печеного знижаються на 30 відсотків.
  2. На поштучний хліб та хлібобулочні вироби застосовується норма на відшкодування втрат від санбраку в розмірі 0,04 відсотка.

 

КОНДИТЕРСЬКІ ТОВАРИ

Карамель, ірис та драже

0,10

0,10

Цукерки глазуровані

0,15

0,18

Цукерки неглазуровані

0,26

0,28

Мармелад і пат

0,33

0,48

Пастила та зефір

0,46

0,53

Халва

0,55

0,55

Мед і повидло

0,45

0,45

Печмво, галети та вафлі

0,22

0,25

Пряники та медівники

0,34

0,48

Інші вагові кондитерські товари

0,15

0,18

БАКАЛІЙНЙ ТОВАРИ

Крупа включаючи зернобобові та сорго

0,14

0,20

Макаронні вироби

0,21

0,30

Мука і крохмаль

0,14

0,20

Цукор-пісок

0,09

0,12

Цукор-рафінад

0,13

0,18

Цукрова пудра

0,21

0,30

Кава в зернах

0,10

0,10

Сіль кухонна

0,32

0,45

Дріжджі пресовані

0,39

0,55

Інші вагові бакалійні товари

0,11

0,15

 

Примітка. На фасовані бакалійні та кондитерські товари, що надійшли в роздрібну торгову мережу у всіх видах транспортної тари, включаючи тару-обладнання, застосовувати норми втрат від пошкодження споживчої тари в таких розмірах (у відсотках):

– борошно, крупа, цукор-пісок, кухонна сіль, крохмаль – 0,03;

– інші бакалійні та кондитерські товари (крім запакованих в коробки) – 0,01.

На товари, що фасуються в магазині, вказані норми не поширюються.

 

Соки та інші безалкогольні напої при продажу в розлив

0,04

0,04

Фураж:

   

Овес та ячмінь

0,10

0,10

Макуха і комбікорм

0,08

0,08

Висівки та ін.

0,12

0,12

Інші товари:

   

Гас при продажу вагою

0,08

0,08

 

* Норми, встановлені для першої групи магазинів, застосовуються у магазинах самообслуговування, включаючи універсами, а також у магазинах інших типів з річним товарообігом не менше 4 млн. крб. при торговій площі понад 400 кв. м. У інших магазинах і палатках застосовуються норми, встановлені для другої групи магазинів. 

Норми природного убутку продовольчих товарів при зберіганні на складах і базах роздрібних торговельних організацій громадського харчування

 

Назва товару

Термін зберігання, діб

Норми втрат, %

М’ясо і м’ясні товари

М’ясо морожене різне, крім свинини (в тушах, напівтушах, четвертинах і торговельних відрубах)

1

2

0,05

3

0,08

від 3 до 10

норми збільшуються за кожну добу на 0,01

від 10 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,005

Свинина морожена (в тушах і напівтушах)

1

2

0,03

3

0,05

від 3 до 10

норми збільшуються за кожну добу на 0,01

від 10 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,005

М’ясо охолоджене різне, крім свинини (в тушах, напівтушах, четвертинах і торгівельних відрубах)

0,5

0,12

1

0,20

2

0,25

3

0,45

Свинина в тушах і напівтушах

0,5

0,08

1

0,15

2

0,20

3

0,30

М’ясо птиці (крім запакованого в поліетиленову плівку) і кроликів морожене

1

2

0,04

3

0,06

від 3 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,004

М’ясо птиці, запаковане у поліетиленову плівку, морожене

 

норми не застосовуються

М’ясо птиці і кролів охолоджене

0,5

0,10

1

0,15

2

0,20

3

0,30

Субпродукти і вирізка морожені

1

2

0,05

3

0,10

від 3 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,007

Субпродукти охолоджені

0,5

0,15

1

0,20

2

0,30

Жир-сирець морожений

1

2

0,01

3

0,02

від 3 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,003

Жир-сирець охолоджений

1

0,08

2

0,10

3

0,15

Напівфабрикати і кулінарія

1

0,05

Ковбаси варені (включаючи м’ясні хліби, зельци фаршировані тощо)

0,5

0,15

1

0,30

Сосиски, сардельки

0,5

0,25

1

0,40

Ковбаси напівкопчені

0,5

0,10

1

0,15

2

0,18

3

0,20

від 3 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,01

Ковбаси варено-копчені

1

0,05

2

0,07

3

0,08

від 3 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,006

Ковбаси сирокопчені

 

норми не застосовують

М’ясокопченості в оболонці і без оболонки:

Сирокопчені

1

0,01

2

0,02

3

0,03

від 3 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,004

Копчено-варені, копчено-запечені, варені

0,5

0,06

1

0,10

2

0,12

3

0,15

Шпик свинячий і товари зі шпику

1

0,01

2

0,02

3

0,02

від 3 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,003

       

 

Примітки:

  1. На морожені м’ясо, птицю та субпродукти, вказані в таблиці, норми застосовуються тільки при температурі зберігання нижче мінус 4 С до мінус 8 С, а при температурі нижче мінус 8 С застосовуються норми, встановлені для розподільчих холодильників торгівлі.
  2. При зберіганні м’яса в блоках, запакованого без застосування полімерної плівки, норма природного убутку застосовується в розмірі 70 відсотків від норм, передбачених для мороженого м’яса в тушах, напівтушах.
  3. При зберіганні морожених м’яса і м’ясних товарів (крім м’яса птиці), запакованих із застосуванням полімерної плівки, норма природного убутку застосовується в розмірі 50 відсотків від норми, вказаної в таблиці для відповідного виду товару.

 

Риба і рибні товари

Риба охолоджена

1

0,10

2

0,13

Риба та рибні товари морожені неглазуровані

до 3

4

0,02

5

0,03

6

0,04

7

0,05

від 7 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,002

Риба, рибні товари і нерибні морепродукти морожені глазуровані

 

норми не застосовують

Риба солена у сухотарних бочках та ящиках

1

0,06

2

0,08

3

0,10

від 3 до 21

норми збільшуються за кожну добу на 0,005

Риба солена, маринована і пряна у тузлуці

 

норми не застосовують

Риба, рибні товари та нерибні морепродукти гарячого копчення

0,5

0,05

1

0,08

Риба і рибні товари (включаючи баликові вироби) холодного копчення

1

0,05

2

0,07

3

0,09

від 3 до 15

норми збільшуються на кожну добу на 0,005

Риба, рибні товари та нерибні морепродукти солено-сушені та в’ялені

1

0,03

2

0,04

3

0,05

від 3 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,005

Ікра осетрових, лососевих та іншої риби, бочкова

1

0,01

2

0,02

3

0,02

від 3 до 30

норми збільшуються за кожен день на 0,003

Ікра осетрових риб у бляшаних банках з насувними кришками

1

0,001

від 1 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,001

 

Примітки:

  1. На морожену неглазуровану рибу норми застосовуються тільки при зберіганні її при температурі нижче мінус 4 С.
  2. На рибу, рибні товари і нерибні морепродукти морожені неглазуровані, запаковані із застосуванням полімерної плівки і антиадгезійного паперу, норми застосовуються в розмірі 50 відсотків від норми, встановленої для риби, рибних товарів усіх найменувань морожених неглазурованих.
  3. На рибу гарячого копчення заморожену норми природного убутку не застосовуються.
  4. При зберіганні риби і рибних товарів (крім ікри баликових виробів) понад терміни, вказані в таблиці, застосовуються норми природного убутку, встановлені для холодильників оптової торгівлі, за умови забезпечення на складах і базах роздрібних торговельних організацій і організацій громадського харчування режимів і термінів зберігання, передбачених для вказаних вище холодильників.

 

Назва товару

Термін зберігання, діб

Норми втрат, %

Молочні і жирові товари

Маргарин

1

0,01

2

0,02

3

0,02

від 3 до 30

норми збільшуються на кожну наступну добу на 0,001

Масло коров’яче (вершкове і топлене), жири топлені (воловий, свинячий та ін.), кулінарні (сало рослинне та ін.) і кондитерські

 

норми не застосовують

Олія в дерев’яних бочках

до 15

0,02

від 15 до 30

0,03

Сметана, сир і сиркова маса в дерев’яних бочках

1

0,08

Сири :

у парафіновому покритті (радянський, алтайський, російський, пошехонський, голландські, костромський, ярославський, естонський, степовий, углицький, український, литовський, мінський, тартуський і ін., а також ковбасний копчений)

1

0,01

2

0,02

3

0,02

від 3 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,006

у поліетиленовій плівці (голандський, костромський, чеддер, литовський та ін.)

до 15

16

0,002

від 16 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,002

у фользі (рокфор та ін.)

1

0,01

2

0,02

3

0,02

від 3 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,003

у пергаменті (латвійський та ін.)

1

0,10

2

0,12

3

0,13

від 3 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,017

без покриття (швейцарський та ін.)

1

0,01

2

0,02

3

0,02

від 3 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,006

у розсолі (бринза, сулугуні та ін.)

 

норми не застосовують

 

Примітки:

  1. На олію, сметану, сир і сиркову масу в металевій тарі норми природного убутку не застосовуються.
  2. При зберіганні олії в дерев’яних бочках понад місяць норми природного убутку збільшуються на 0,008 відсотка за кожний наступний місяць в межах до 6 місяців.

 

Найменування

Норми втрат, %

Втрати при перекачці олії:

з цистерн у баки

0,01

з баків і цистерн у бочки

0,01

з бочок в баки, цистерни та бочки

0,02

 

Назва товару

Термін зберігання, діб

Норми втрат, %

Кондитерські вироби

Карамель, ірис, драже

до 15

0,01

від 15 до 30

0,01

Цукерки глазуровані і неглазуровані

до 15

0,02

від 15 до 30

0,03

Мармелад і пат

до 15

0,03

від 15 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,002

Пастела і зефір

до 15

0,08

від 15 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,002

Халва

до 15

0,10

від 15 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,003

Мед і повидло

до 15

0,01

від 15 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,002

Печиво, галети, вафлі

до 30

0,01

Пряники, медяники, східні солодощі

до 15

0,06

від 15 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,001

Інші вагові кондитерські товари

до 15

0,01

від 15 до 30

0,02

Сухарі, сушки

до 15

0,03

від 15 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,001

 

 

Примітки:

  1. При зберіганні кондитерських товарів, сухарів і сушок понад місяць норми природного убутку збільшуються за кожний наступний місяць зберігання в межах до 6, а для меду – до 12 місяців на 0,008 відсотка.
  2. Норми природного убутку меду поширюються також на заготівельні пункти.

 

Назва товару

Термін зберігання, діб

Норма втрат, %

Плоди перероблені

Фрукти сушені

до 15

0,01

від 15 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,001

Горіхи різні

до 15

0,10

від 15 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,006

Бакалійні товари

Крупа включаючи саго, яка не має стандартної маси

до 30

0,01

Цукор-пісок, який не має стандартної маси

до 15

0,006

від 15 до 30

норми збільшуються за кожну добу на 0,006

Кава в зернах

до 15

0,01

від 15 до 30

0,02

Борошно, крохмаль, зернобобові, які не мають стандартної маси, макаронні вироби, цукор-рафінад, цукрова пудра і крихта, інші вагові товари, крім куханної солі

до 15

0,01

від 15 до 30

0,02

 

 

Назва товару

Норма втрат, %

до 1

місяця

до 6

місяців

до 12 місяців

Сіль кухонна харчова

Виварювальна в тарі

0,25

0,60

1,20

насипом

0,34

0,75

1,50

Кам’яна в тарі

0,04

0,13

0,25

насипом

0,08

0,25

0,50

Осадкова в тарі

0,17

0,42

0,75

насипом

0,25

0,60

1,20

 

Примітки:

  1. При зберіганні бакалійних товарів, крім цукру-рафінаду, цукру-піску, макаронних виробів понад місяць норми природного убутку збільшуються на 0,01 відсотка за кожний наступний місяць в межах до 6 місяців. При зберіганні цукру-рафінаду, цукру-піску і макаронних виробів понад місяць норми природного убутку збільшуються на 0,008 відсотка за кожний наступний місяць у межах: по цукру-рафінаду і цукру-піску – до року; по макаронних виробах без добавок – до 6 місяців, з добавками – до 3 місяців.
  2. При зберіганні кухонної солі в тарі насипом понад рік норми природного убутку збільшуються на 0,17 відсотка за кожний наступний квартал протягом 3 років. При зберіганні солі понад 3 роки застосовуються ті ж норми, що й при трирічному зберіганні.

 

Назва товару

Термін зберігання, діб

Норми втрат, %

Фураж

Овес та ячмінь

до 15

0,02

від 15 до 30

0,03

Висівки, макуха, комбікорм та ін.

до 15

0,03

від 15 до 30

0,04

Примітка. При зберіганні фуражу понад місяць норми убутку збільшуються на 0,01 відсотка за кожний наступний місяць зберігання в межах 6 місяців.

Норми природного убутку продовольчих товарів при зберіганні і відпуску на дрібногуртових базах

 

Назва товару

Норми втрат, %

М’ЯСО ТА М’ЯСНІ ТОВАРИ

М’ясо морожене різне крім свинини (в тушах, півтушах, четвертинах та торгових відрубах)

0,11

Свинина морожена (в тушах та півтушах)

0,10

М’ясо охолоджене різне, крім свинини

(в тушах, півтушах, четвертинах та торгових

відрубах)

0,24

Свинина охолоджена (в тушах і півтушах)

0,15

М’ясо птиці (крім запакованого в полімерну

плівку) та кролів морожене

0,10

М’ясо птиці, запаковане в полімерну плівку, морожене

Норми не застосовуються

М’ясо птиці і кролів охолоджене

0,15

Субпродукти та вирізка морожені

0,10

Субпродукти та вирізка охолоджені

0,18

Ковбаси варені (включаючи м’ясні хліби, зельці фаршировані)

0,23

Сосиски, сардельки

0,33

Ковбаси напівкопчені

0,13

Ковбаси варено-копчені

0,06

Ковбаси сирокопчені

Норми не застосовуються

М’ясокопченості в оболонці та без оболонки:

 

сирокопчені

0,08

копчено-варені, копчено-запечені, варені

0,10

Шпик свинячий та товари зі шпику

0,04

РИБА ТА РИБНІ ТОВАРИ

Риба охолоджена

0,15

Риба та рибні товари морожені неглазуровані

0,08

Риба, рибні товари та нерибні морепродукти морожені глазуровані

Норми не застосовуються

Риба солена, иаринована та пряна в заливних бочках

Норми не застосовуються

Риба та рибні товари гарячого копчення

0,14

Риба та рибні товари холодного копчення

0,09

Риба та рибні товари солено-сушені і в’ялені

0,09

Ікра у дерев’яних бочках

0,07

МОЛОЧНІ І ЖИРОВІ ТОВАРИ

Масло коров’яче (вершкове і топлене), маргарин, жири топлені (воловий, свинячий та ін.), кулінарні (сало рослинне та ін.) та кондитерські

0,03

Олія

0,08

Сметана, сир та сиркова маса

0,18

Сири :

 

в парафіновому покритті (радянський, алтайсь-

кий, пошехонський, голландський, костромсь-

кий, ярославський та ін.), у фользі та пергаменті

(рокфор, латвійський та ін.)

0,13

в полімерній плівці (голландський, чеддер, литовський та ін.)

0,05

без покриття (швейцарський)

0,10

розсольні (бринза, ссулугуні та ін.)

0,14

КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ

Карамель, ірис, драже

0,03

Цукерки глазуровані та неглазуровані

0,05

Мармелад, пастила та зефір

0,15

Халва

0,13

Мед і повидло

0,06

Печиво, галети та вафлі, сухарі та сушки

0,06

Пряники, медяники, східні солодощі

0,10

Інші вагові кондитерські вироби

0,05

БАКАЛІЙНІ ТОВАРИ

Крупа, включаючи зернобобові та саго

0,04

Борошно, крохмаль, макаронні вироби, цукрова пудра та крихта, кисіль сухий

0,04

Цукор-пісок

0,02

Цукор-рафінад

0,03

Кава в зернах

0,05

Дріжджі прусовані

0,42

Сіль кухонна

0,15

Інші вагові бакалійні товари

0,04

ПЛОДИ, ОВОЧІ ТА ГРИБИ ПЕРЕРОБЛЕНІ

Фрукти та овочі сушені

0,05

Фрукти та овочі заморожені

0,25

Горіхи різні

0,07

Гриби сушені

0,10

Томат-паста та томат-пюре

0,13

ФУРАЖ

Овес і ячмінь

0,05

Висівки, макуха, комбікорм та ін.

0,07

 

Норми природного убутку продовольчих товарів при зберіганні і видаванні в коморах підприємств громадського харчування

 

Назва товару

Норми убутку, %

комори

перша група магазинів

друга група магазинів

М’ЯСО І М’ЯСНІ ТОВАРИ

М’ясо морожене різне, крім свинини (в тушах, напівтушах, черввертинах і торгових відрубах)

0,07

0,09

Свинина морожена (в тушах і півтушах)

0,05

0,07

М’ясо охолоджене різне, крім свинини (в тушах, півтушах, четвертинах і торгових відрубах)

0,17

0,19

Свинина охолоджена (в тушах і півтушах)

0,15

0,17

М’ясо птиці (крім запакованого в полімерну плівку) і кроликів морожене

0,05

0,07

М’ясо птиці, запаковане в полімерну плівку, морожене

Норми не застосовуються

М’ясо птиці і кроликів охолоджене

0,13

0,15

Печінка морожена

0,14

0,15

Печінка охолоджена

0,24

0,26

Інші субпродукти та вирізки морожені

0,10

0,11

Інші субпродукти та вирізки охолоджені

0,20

0,24

Жир-сирець морожений

0,04

0,05

Жир-сирець охолоджений

0,15

0,15

Ковбаси варені, фаршировані (включаючи м’ясні хліби, зельці та ін.)

0,17

0,18

Сосиски та сардельки

0,16

0,17

Ковбаси напівкопчені

0,10

0,11

Ковбаси варено-копчені

0,06

0,06

Ковбаси сирокопчені

Норми не застосовуються

М’ясокопченина в оболонці та без оболонки:

   

сирокопчені

0,05

0,06

копчено-варені, копчено-запечені, варені

0,05

0,05

Шпик свинячий та товари зі шпику

0,04

0,04

РИБА ТА РИБНІ ТОВАРИ

 

 

Риба та мідії охолоджені

0,08

0,09

Риба та рибні товари морожені неглазуровані

0,05

0,05

Риба, рибні товари та нерибні морепродукти морожені глазуровані

Норми не застосовуються

Риба солена в сухотарних бочках та ящиках

0,09

0,10

Риба солена, маринована та пряна в заливних бочках

Норми не застосовуються

Риба та рибні товари гарячого копчення

0,05

0,06

Риба та рибні товари холодного копчення

0,05

0,05

Риба та рибні товари солено-сушені та в’ялені

0,03

0,03

Ікра в дерев’яних бочках

0,03

0,03

       

 

 

Назва товару

Норми втрат, %

МОЛОЧНІ ТА ЖИРОВІ ТОВАРИ

Масло коров’яче вершкове

0,04

Масло коров’яче топлене

0,02

Жири топлені (яловичий, свинячий та ін.)

0,02

Маргарин, кулінарні (сало рослинне та ін.) та кондитерські жири

0,03

Олія в бочках

0,02

Сметана

0,04

Сир та сиркова маса

0,09

Сири :

 

у парафіновому покритті (радянський,

алтайський, пошехонський, голландський,

костромський, ярославський та ін.),

у фользі та пергаменті

(рокфор, латвійський та ін.)

0,05

у полімерній плівці (голландський, чеддер, литовський та ін.)

Норми не застосовуються

без покриття (швейцарський)

0,06

розсільні (бринза, сулугуні та ін.)

0,14

 

Примітка. При перекачуванні олії з бочки в дрібну тару застосовується норма природного убутку в розмірі 0,03 відсотка

 

КОНДИТЕРСЬКІ ТОВАРИ

Карамель, ірис, драже

0,02

Цукерки глазуровані

0,03

Цукерки неглазуровані

0,05

Мармелад

0,05

Пастила і зефір

0,10

Халва

0,15

Мед і повидло

0,05

Печиво, галети, вафлі

0,01

Пряники, медяники, східні солодощі

0,08

Сухарі та сушки

0,07

Інші вагові кондитерські товари

0,02

БАКАЛІЙНІ ТОВАРИ

Борошно та крупа, включаючи зернобобові та саго

0,02

Макаронні вироби

0,01

Крохмаль, кисіль сухий, цукрова пудра, кава в зернах

0,03

Цукор-пісок та цукор-рафінад

0,01

Сіль кухонна

0,10

Гірчиця суха

0,02

Дріжджі пресовані

0,30

Спеції у дрібній розфасовці

Норми не застосовуються

Інші вагові бакалійні товари

0,02

ПЛОДИ, ОВОЧІ ТА ГРИБИ ПЕРЕРОБЛЕНІ

Фрукти сушені

0,02

Фрукти та овочі заморожені

0,15

Горіхи різні

0,08

Овочі та зелень сушені

0,01

Овочі солені та квашені

0,04

Гриби сушені

0,07

Гриби солені та мариновані

0,10

Томат-паста та томат-пюре

0,05

 

 

Назва товару

Норми убутку, %

осінь

зима

весна

літо

ОВОЧІ ТА ПЛОДИ СВІЖІ

Картопля пізня

0,17

0,10

0,18

0,17

Картопля рання

0,40

0,46

Капуста білокачанна середня та пізня, червонокачанна

0,56

0,38

0,80

0,87

Капуста білокачанна рання, цвітна, брюссельська і савойська

1,00

1,00

1,20

Коренеплоди обрізні (буряк, морква та ін.)

0,47

0,26

0,37

0,57

Цибуля ріпчаста

0,46

0,18

0,30

0,87

Часник

0,37

0,20

0,40

1,00

Зелень (салат, шпинат та ін.)

0,56

0,46

0,57

0,80

Спаржа та ревень

1,40

1,50

2,00

Цибуля зелена та порей

0,30

0,30

,027

0,37

Огірки грунтові та парникові

0,40

0,40

0,35

0,54

Молоді корені

0,40

0,40

Редис ваговий

0,40

0,80

0,60

Томати (червоні, рожеві та бурі),

баклажани, перець солодкий та гіркий стручковий, патисони

0,58

0,27

0,88

0,90

Кукурудза в початках молочно-воскової стиглості

2,20

Баштанні (кавуни, дині, гарбузи та

кабачки)

 

0,30

0,30

0,50

Бобові (горох, квасоля, боби в

стручках)

0,50

0,50

Насіннєві (яблука, груші, айва та ін.)

0,30

0,10

0,10

0,40

Кісткові (черешня, вишня, сливи

та ін.)

0,20

0,40

Ягоди :

       

малина, суниця і полуниця

1,40

виноград, порічка, агрус та ін.

0,30

0,30

0,30

0,40

дикоростучі (журавлина, брусниця

та ін.)

0,30

0,30

0,30

0,30

Цитрусові (апельсини, мандарини, лимони)

0,10

0,10

0,10

0,10

Гриби свіжі всіх видів

0,20

0,20

0,20

0,20

 

Норми природного убутку свіжих картоплі, овочів і плодів при довготерміновому зберіганні на базах та складах різного типу

 

Назва товару

Типи

складів

Норми убутку, %

місяці

09

10

11

12

01

02

03

04

05

06

07

08

Перша зона *

Картопля

Склади зі штучним охолодженням

1,0

0,6

0,6

0,5

0,5

0,5

0,5

0,8

0,8

0,8

0,8

0,8

Склади без штучного охолодження

1,3

0,9

0,7

0,5

0,5

0,5

0,5

0,9

1,1

1,8

2,0

2,5

Бурти, траншеї

1,4

1,0

0,7

0,4

0,4

0,4

0,7

0,9

1,5

Буряк, редиска, бруква, хрін, кольрабі, пастернак

Склади зі штучним охолодженням

1,5

0,8

0,8

0,7

0,6

0,6

0,6

0,8

0,9

0,9

Склади без штучного охолодження

1,7

0,9

0,8

0,7

0,6

0,6

0,6

0,8

1,1

1,9

Бурти, траншеї

1,5

1,0

0,7

0,6

0,3

0,3

0,6

0,9

2,0

Морква, петрушка, селера, ріпа

Склади зі штучним охолодженням

2,2

1,3

1,2

0,8

0,7

0,7

0,7

1,0

1,0

1,0

Склади без штучного охолодження

2,3

2,0

1,3

0,8

0,7

0,8

1,0

1,2

2,4

Зберігання зі слоєм піску

1,2

1,0

0,6

0,4

0,3

0,4

0,4

0,6

1,2

Бурти, траншеї

1,5

1,3

1,2

0,6

0,6

0,6

0,8

0,9

2,0

Капуста білокачанна, червонокачанна, савойська, брюссельська

                         

Середньостиглі сорти

Склади без штучного охолодження

3,3

2,4

1,1

2,5

2,7

Бурти, траншеї

3,3

1,8

1,0

2,0

2,5

Пізньостиглі сорти

Склади зі штучним охолодженням

2,3

1,8

1,0

1,0

1,0

1,3

1,3

1,8

1,8

Склади без штучного охолодження

2,8

2,1

1,0

1,0

1,2

1,3

1,5

Бурти, траншеї

2,8

1,8

0,8

0,8

0,8

1,1

1,3

Цибуля

Склади зі штучним охолодженням

0,8

0,7

0,6

0,5

0,5

0,5

0,6

0,8

1,1

1,2

1,5

1,5

Склади без штучного охолодження

1,7

1,2

1,1

0,6

0,6

0,6

0,6

1,0

1,7

2,5

Часник

Склади зі штучним охолодженням

1,6

1,0

0,9

0,9

0,9

0,9

0,9

0,9

1,5

1,5

1,5

1,7

Склади без штучного охолодження

3,0

2,0

1,2

1,1

1,1

1,2

1,3

1,5

Гарбузи

Склади без штучного охолодження

1,5

1,2

0,7

0,5

0,3

Яблука

                         

Осінні сорти

Склади зі штучним охолодженням

2,0

1,2

1,2

1,0

1,0

Склади без штучного охолодження

1,2

0,8

0,6

0,5

0,5

0,4

Зимові сорти

Склади зі штучним охолодженням

1,8

0,8

0,6

0,5

0,5

0,5

0,5

Склади без штучного охолодження

1,0

0,4

0,3

0,3

0,25

0,25

0,3

0,3

0,5

0,5

Груші

Склади зі штучним охолодженням

1,0

0,8

0,6

0,6

0,5

0,4

0,4

0,4

0,5

Склади без штучного охолодження

2,0

1,6

1,4

0,7

0,6

0,6

0,6

Виноград

Склади зі штучним охолодженням

0,8

0,7

0,7

0,6

0,4

0,4

0,4

Друга зона *

Картопля

Склади зі штучним охолодженням

1,6

1,0

0,9

0,9

0,7

0,7

0,8

0,9

1,0

1,2

1,2

Склади без штучного охолодження

1,8

1,6

0,9

0,9

0,7

0,7

0,8

1,0

1,4

2,2

Бурти, траншеї

1,0

1,0

0,5

0,4

0,4

0,7

1,0

1,5

Буряки, редька, бруква, хрін, кольрабі, пастернак

Склади зі штучним охолодженням

1,6

1,1

1,0

0,7

0,6

0,7

1,0

1,1

1,1

1,2

Склади без штучного охолодження

2,0

1,3

1,0

0,7

0,6

0,7

1,2

1,8

1,9

2,0

Бурти, траншеї

1,5

1,3

0,7

0,5

0,6

0,7

2,3

2,5

Морква, петрушка, селера, ріпа

Склади зі штучним охолодженням

2,3

1,8

1,3

0,8

0,7

1,3

1,4

1,6

1,8

1,9

Склади без штучного охолодження

2,5

2,2

1,3

0,8

0,7

1,3

1,6

2,3

2,5

Капуста білокачанна, червонокачанна, савойська, брюссельська

Середньостиглі сорти

Склади без штучного охолодження

бурти, траншеї

4,0

3,6

2,3

Пізньостиглі сорти

Склади зі штучним охолодженням

3,5

2,3

1,8

1,3

1,3

2,0

Склади без штучного охолодження

бурти, траншеї

3,8

3,5

2,0

1,4

1,4

2,1

Цибуля

Склади зі штучним охолодженням

0,8

0,7

0,6

0,5

0,5

0,5

1,0

1,3

1,6

1,6

1,8

1,8

Склади без штучного охолодження

2,0

1,5

1,3

0,7

0,6

0,7

1,1

1,6

2,0

3,0

Часник

Склади зі штучним охолодженням

1,9

1,7

1,2

1,0

1,0

1,0

1,0

1,0

1,7

1,7

1,7

2,0

Склади без штучного охолодження

3,2

2,1

1,5

1,1

1,1

1,2

2,0

2,5

Гарбузи

Склади без штучного охолодження

1,5

1,2

0,7

0,5

0,3

Яблука

                         

Осінні сорти

Склади зі штучним охолодженням

1,2

0,8

0,6

0,5

0,5

0,4

Зимові сорти

Склади зі штучним охолодженням

1,0

0,4

0,3

0,3

0,25

0,25

0,3

0,3

0,5

0,5

Груші

Склади зі штучним охолодженням

1,0

0,8

0,6

0,6

0,5

0,4

0,4

0,4

0,5

Виноград

Склади зі штучним охолодженням

0,8

0,7

0,7

0,6

0,4

0,4

0,4

* Норми прородного убутку для першої зони застосовують по всій території України крім Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Херсонської областей та АР Крим, в яких застосовують норми для другої групи.

Примітки :

  1. При зберіганні коренеплодів в буртах з шарами піску природний убуток не нараховується.
  2. В другій зоні при зберіганні плодів у складах без штучного охолодження природний убуток нараховується за нормами, встановленими для складів зі штучним охолодженням.

 

Максимальные предельные нормы естественной убыли строительных материалов и изделий при хранении на складах и стройках при автогужевых перевозках

 

Название материалов

Нормы убыли (%)

при хранении на складах

при автогужевых перевозках

при погруз-ке

при раз-груз-ке

в таре

рос-сыпью

в таре

рос-сыпью

Кирпич красный, силикатный лекальный

0,25

0,25

Кирпич огнеупорный, шамотный, гжельский, магнезитовый, динасовый

0,6

0,25

0,25

Черепица глиняная

1,0

0,25

0,25

Метлахская плитка

0,25

0,1

0,25

Изразцы глазурованные

0,25

0,1

0,25

Алебастр в кусках

1,0

0,9

0,5

0,3

Алебастр молотый

0,3

0,5

0,5

0,3

Мел в кусках

1,0

0,9

0,5

03

Мел молотый

0,3

0,5

0,5

0,3

Известь негашеная

1,0

1,0

0,2

0,3

Цемент в бочках

0,1

0,5

0,15

0,15

Цемент в мешках

0,1

0,5

0,15

0,15

Асбест молотый

0,25

Асфальт в плитках

0,2

Резиновые изделия

0,1

Белила сухие

0,5

0,1

Краски сухие

0,1

0,5

Краски тертые

0,2

0,1

Пек каменный

0,3

0,2

Клей

0,05

0,1

Олифа

0,05

при перекачке из цистерн в баки – 0,01, при перекачке из бака в бочку – 0,03, из цистерны в бочку – 0,06

 

Share
Опубліковано
Buhgalter
Мітки: норми

Recent Posts

Як обрати найкращий обмінник?

Найкращий пункт обміну. Критерії та поради при виборі обмінника Коли потрібно обміняти 100-200 доларів, люди…

2 дні ago

Мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум у 2025 році

У статті 8 Закону «Про Державний бюджет України на 2025 рік» від 14.09.2024 №12000 визначили…

3 дні ago

Настройки прицела и прочие параметры игрока w0nderful

Компьютерная игра Counter-Strike 2 является одной из самых популярных киберспортивных дисциплин благодаря тому, что тут…

3 дні ago

Порядок дій при порушенні умов договору: право та захист інтересів

Порушення умов договору – це серйозна проблема, яка може призвести до фінансових втрат, втрати часу…

4 дні ago

Где заказать высокие кроссовки от adidas?

Обувь от адидас — это выбор тех, кто ценит стиль, комфорт и универсальность. Модели из…

1 тиждень ago

Малий, середній та великий бізнес: які види підприємств існують в Україні?

Український бізнесовий ландшафт охоплює великий спектр підприємств, які поділяються на малі, середні та великі залежно…

2 тижні ago