КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 23 травня 2001 р. № 559
Київ
Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок
{Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
№ 170 від 15.02.2002
№ 720 від 02.06.2004
№ 511 від 28.05.2012
№ 955 від 25.12.2013}
Відповідно до статті 21 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” Кабінет Міністрів України постановляє:
Затвердити такі, що додаються:
перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам;
Порядок проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок.
Перший
віце-прем’єр-міністр України Ю.ЄХАНУРОВ
Інд. 28
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 23 травня 2001 р. № 559
{Назва розділу 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Працівники адміністрації, які мають доступ у виробничі цехи, складські приміщення, холодильники, експедиції, виробничі лабораторії
Технологи, начальники цехів
{Абзац третій розділу 1 виключено на підставі Постанови КМ № 720 від 02.06.2004}
Працівники лабораторій та заквасного відділення
Працівники складів, холодильників
Персонал, який миє обладнання, готує мийні засоби та дезінфекційні розчини
Медичний персонал
Прибиральники приміщень
Слюсарі, електромонтери та інші працівники, зайняті ремонтними роботами у виробничих та складських приміщеннях
Вантажники
Водії, зайняті транспортуванням харчової продукції (на всіх видах транспорту)
Працівники пунктів приймання сирого молока
Працівники кремово-кондитерських виробництв, цехів
{Розділ 1 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Працівники цехів виробництва дитячого харчування
{Розділ 1 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Працівники цехів виробництва морозива, десертів
{Розділ 1 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Працівники цехів фасування продукції молокопереробної, м’ясопереробної та рибопереробної промисловості, іншої готової до споживання продукції
{Розділ 1 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Працівники цехів виробництва кулінарної продукції
{Розділ 1 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Працівники інших виробничих цехів виробництва харчових продуктів
{Розділ 1 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
{Розділ 2 виключено на підставі Постанови КМ № 720 від 02.06.2004}
Адміністрація (крім осіб, що не мають контакту з продукцією, яка зберігається та реалізується)
Продавці
Працівники складів, холодильників, експедитори
Персонал, який миє обладнання, та прибиральники приміщень
Слюсарі, електромонтери та інші працівники, зайняті ремонтом торговельного та холодильного обладнання
Адміністрація та персонал продовольчих ринків (крім осіб, що не мають контакту з продукцією, яка зберігається та реалізується)
Продавці молокопродуктів та готової до вживання харчової продукції власного виробництва, товарів дитячого асортименту
Продавці, що реалізують на ринках харчові продукти промислового виробництва
Працівники продовольчих складів, холодильників
Слюсарі, електромонтери та інші працівники, зайняті ремонтом торговельного та холодильного обладнання
Адміністрація
Завідуючі виробництвом
Технологи
{Розділ 5 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Кухарі та кухонні працівники
Кондитери
Офіціанти
Робітники, що здійснюють кейтеринг (крім іноземних робітників, що здійснюють кейтеринг у процесі обслуговування населення під час проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, за наявності у них медичного документа, що підтверджує можливість роботи у сфері громадського харчування) та цехів бортового харчування на авіатранспорті
{Абзац восьмий пункту 5 в редакції Постанови КМ № 511 від 28.05.2012}
Працівники відділів бортового харчування авіакомпаній
Водії автоліфтів
Шипчандлери
Працівники вагонів-ресторанів, камбузів
Працівники складів, холодильників
Персонал, який миє обладнання, та прибиральники приміщень
Слюсарі, електромонтери та працівники, зайняті ремонтними роботами у виробничих та складських приміщеннях
Працівники, що мають доступ до миття обладнання, посуду, інвентарю (бригади з обслуговування підприємств для проведення прибирання, миття та дезінфекційних робіт), і працівники, що тимчасово залучаються до роботи на харчових об’єктах
Керівники, їх заступники
Педагогічні працівники
Медичний персонал
Працівники харчоблоків
Спеціалісти, що беруть участь у навчально-виховному процесі
Технічний персонал
Учні перед проходженням виробничої практики на об’єктах, працівники яких підлягають обов’язковому профілактичному медичному огляду
{Розділи 6-9 замінено розділом 6 згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Студенти перед початком проходження виробничої практики на об’єктах, працівники яких підлягають обов’язковому профілактичному медичному огляду
{Розділ 10 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Адміністрація
Викладачі, вчителі, вихователі
Медичний персонал
Працівники харчоблоків
Інший педагогічний і технічний персонал
Адміністративно-господарський персонал
Педагогічний персонал
Медичний персонал
Працівники харчоблоків
Обслуговуючий персонал
{Розділ 12 в редакції Постанови КМ № 720 від 02.06.2004}
Адміністрація
Вихователі, помічники вихователів
Медичний персонал (лікарі, середній та молодший медичний персонал)
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
Працівники харчоблоків, їдалень та роздавальних пунктів
Працівники дитячих молочних кухонь
Адміністрація
Медичні працівники (лікарі, середній та молодший медичний персонал)
Працівники харчоблоків, їдалень та роздавальних пунктів
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
Приймальники
Пральники, прасувальники
{Назва розділу 16 в редакції Постанови КМ № 720 від 02.06.2004}
Працівники адміністрації, які безпосередньо займаються обслуговуванням відвідувачів
{Абзац перший розділу 16 в редакції Постанови КМ № 720 від 02.06.2004}
Перукарі
Манікюрниці
Педикюрниці
Косметики
Масажисти
Візажисти
{Розділ 16 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Працівники, що виконують татуаж і пірсинг
{Розділ 16 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
Адміністрація
Робітники з обслуговування лазень, саун, душових, у тому числі масажисти
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
Адміністрація, що бере участь у процесі обслуговування
Чергові
Покоївки
Кастелянки
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
Адміністрація
Вихователі
Кастелянки
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
Адміністрація
Тренери
Інструктори
Медичний персонал
Працівники басейнів та лікувальних ванн
Інженери
Техніки
Прибиральники
Обслуговуючий персонал
Гримери
Костюмери
Працівники, що безпосередньо займаються обслуговуванням відвідувачів
{Абзаци третій і четвертий розділу 21 замінено абзацом третім згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Обслуговуючий персонал
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
Працівники адміністрації, які мають доступ у виробничі цехи, складські приміщення, виробничі лабораторії
Фасувальники
Гранулювальники
Оператори
Приймальники
Апаратники
Провізори
Інженери
Техніки
Таблетувальники
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
Працівники, зайняті виробництвом, фасуванням та реалізацією лікарських засобів
{Перелік доповнено розділом 23–1 згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Працівники, безпосередньо причетні до водопостачання, збору та очистки стічних вод, у тому числі на суднах, у залізничних вагонах, на літаках
{Розділ 24 в редакції Постанови КМ № 720 від 02.06.2004}
Контролери
Прибиральники рухомого складу та приміщень метрополітену
а) автомобільні, залізничні, морські та річкові вокзали, аеропорти, аеродроми, морські та річкові порти, кемпінги, мотелі
Працівники місць відпочинку локомотивних бригад, водіїв автобусів, членів екіпажів повітряних, морських та річкових суден
{Абзац перший пункту “а” розділу 26 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Прибиральники приміщень вокзалів, портів та автостанцій
Працівники кімнат відпочинку пасажирів на вокзалах у портах та на автостанціях
Працівники кімнат матері і дитини вокзалів, портів та автостанцій
Мийники літальних апаратів
Працівники з приймання та видачі вантажу
б) рухомий склад авіаційного, автомобільного, залізничного, морського і річкового транспорту
Начальники пасажирських поїздів, провідники, інші працівники поїзних бригад
Бортпровідники всіх видів транспорту
Працівники пунктів, які безпосередньо пов’язані з підготовкою пасажирських составів до рейсу
Працівники рефрижераторних поїздів та секцій
Касири, контролери всіх видів пасажирського транспорту
Працівники, зайняті транспортуванням харчової продукції (на всіх видах транспорту – авіаційного, автомобільного, залізничного, морського і річкового), у тому числі вантажники
Члени екіпажів суден
Рибалки на внутрішніх та закритих водоймах
Рибалки, які займаються прибережним ловом
Працівники рибоприймальних пунктів
Тваринники
Працівники тваринницьких ферм
Працівники цехів виготовлення кормів
Оператори машинного доїння
Оператори штучного запліднення тварин
Доярки (дояри)
{Розділ 28 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Репетитори, гувернантки, доглядальниці, прибиральниці, кухарі, манікюрниці, педикюрниці, масажисти
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 23 травня 2001 р. № 559
Витрати закладів та установ охорони здоров’я, пов’язані з проведенням обов’язкових медичних оглядів працівників бюджетних установ та організацій, покриваються за рахунок коштів, передбачених кошторисом на утримання відповідного закладу та установи охорони здоров’я.
Працівники підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності відшкодовують вартість бланка особистої медичної книжки закладам та установам охорони здоров’я, які проводитимуть обов’язкові медичні огляди при проходженні попереднього профілактичного медичного огляду до прийняття на роботу, та у разі необхідності отримання нового бланка цієї книжки у зв’язку з його втратою, зіпсуттям або неможливістю подальшого використання чи придбавають зазначений бланк за власні кошти.
{Пункт 2 доповнено абзацом третім згідно з Постановою КМ № 170 від 15.02.2002; із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 955 від 25.12.2013}
Громадяни, які займаються індивідуальною діяльністю, проходять медичний огляд та отримують особисту медичну книжку за власні кошти.
У разі погіршення епідемічної ситуації за поданням відповідного головного державного санітарного лікаря органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування можуть приймати рішення щодо проведення позачергових обов’язкових медичних оглядів.
за погодженням з відповідним головним державним санітарним лікарем затверджують плани-графіки їх проведення;
визначають місце їх проведення та затверджують список лікарів, які проводитимуть обстеження.
{Пункт 6 в редакції Постанови КМ № 170 від 15.02.2002}
{Пункт 7 виключено на підставі Постанови КМ № 170 від 15.02.2002}
{Пункт 8 виключено на підставі Постанови КМ № 170 від 15.02.2002}
{Абзац перший пункту 9 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 170 від 15.02.2002}
{Абзац другий пункту 9 виключено на підставі Постанови КМ № 955 від 25.12.2013}
заклади та установи охорони здоров’я, які проводитимуть обов’язкові медичні огляди.
{Абзац третій пункту 9 в редакції Постанови КМ № 170 від 15.02.2002}
У разі звільнення працівника особиста медична книжка видається йому під розписку разом з трудовою книжкою.
Зразок бланка особистої медичної книжки та порядок її ведення затверджуються МОЗ.
Роботодавець здійснює контроль за проходженням працівниками у встановлені терміни обов’язкових медичних оглядів і несе за це відповідальність.
На підставі результатів обстеження кожен лікар-спеціаліст робить висновок щодо можливості допущення працівника до роботи.
{Пункт 15 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 955 від 25.12.2013}
Логістика вантажних перевезень між областями України, незалежно від того, це перевезення меблів чи ж будь-яких…
Право наоскарження висновку моніторингу відповідно до законодавства належить виключно замовнику. Він може брати участь…
Логістика у сфері оптових поставок бензину та дизельного пального є важливою складовою енергетичної інфраструктури, особливо…
Ст. 164 ПКУ встановлено особливості визначення бази оподаткування ПДФО для доходів у негрошовій формі. А…
Ортопедичний матрац – це не просто частина меблів, а важливий елемент здорового способу життя. Якість…
В арсеналі сучасних маркетологів є багато ефективних інструментів, тому про такий скромний метод впливу як…