Комітет з питань аграрної та земельної політики одноголосно підтримав проект Закону № 4554 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС» та рекомендував Верховній Раді ухвалити його в першому читанні.
Проект Закону передбачає узгодження національного законодавства в сфері дитячого харчування із законодавством ЄС в цій сфері.
«Ухвалення проекту Закону створить умови для забезпечення дітей безпечним дитячим харчуванням та дозволить виробникам розширити асортимент продуктів для дитячого харчування, а також виходити на зовнішні ринки з конкурентною продукцією. Про важливість такого кроку свідчить широка підтримка народних депутатів – понад 40 парламентарів стали співавтором даного проекту Закону»,
– зазначив заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Сергій Глущенко.
Він повідомив, що фахівці Мінекономіки провели ряд зустрічей із національними та європейськими виробниками, щоб врахувати їх позицію і збалансувати їх інтереси.
А матусям так хочеться, щоб було враховано інтереси не виробників, а їх діточок!
Проте, внесені поправки є суттєвими та доцільними, враховують сучасні тенденції та користь використання харчових продуктів дітям молодшого віку.
У Законі України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» доповнено новою статтею 321 такого змісту:
Стаття 321. Спеціальні вимоги до дитячого харчування
- У харчових продуктах для дитячого харчування забороняється використання таких інґредієнтів:
1) ароматизаторів, що не є натуральними (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту);
2) барвників (крім барвників, отриманих з харчових продуктів);
3) підсолоджувачів (крім харчових продуктів для спеціальних медичних цілей, призначених для дітей грудного та раннього віку);
4) консервантів, стабілізаторів, підсилювачів смаку та/або аромату;
5) пальмового стеарину, продуктів гідрогенізації олій (маргарину, спреду), бавовняної олії та/або олії з кунжуту;
6) молока сирого від корів, що не відповідає таким вимогам: кількість мікроорганізмів при 30 °C ≤ 100 000 КУО/мл (за середньою геометричною величиною результатів лабораторних досліджень (випробувань) зразків, які відбирають з частотою щонайменше двічі на місяць впродовж двох місяців), кількість соматичних клітин ≤ 400 000 КУО/мл (за середньою геометричною величиною результатів лабораторних досліджень (випробувань) зразків, які відбирають з частотою щонайменше один раз на місяць впродовж трьох місяців, крім випадків, коли компетентним органом визначено інший метод з метою врахування сезонних коливань цього параметричного значення);
7) молока сирого від сільськогосподарських тварин, крім зазначених у підпункті 6 цієї частини, що не відповідає таким вимогам: вміст мікроорганізмів за 30 °C має становити ≤ 1 500 000 КУО/мл (за змінною середньою геометричною величиною за двомісячний період за зразками, які відбирають щонайменше двічі на місяць);
8) сумішей спецій та прянощів, до складу яких входять не дозволені до використання у виробництві дитячого харчування харчові добавки;
9) що вироблені з харчових продуктів, які були одержані з генетично модифікованих організмів та/або містили генетично модифіковані організми.
- У виробництві дитячого харчування з м’ясними та/або рибними інгредієнтами забороняється використання:
1) м’яса механічного обвалювання, шкури свинячої, субпродуктів (крім серця, печінки, язика), гідратованого білка сої та похідних гідратованого білка сої, а також м’яса тварин та птиці, підданого неодноразовому заморожуванню;
2) риби ставкової та придонної, гідратованого білка сої та похідних гідратованого білка сої, а також м’яса риби, підданого неодноразовому заморожуванню.
-
У виробництві дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування забороняється використання глютену.