Фахівці Держпраці зазначають, що з метою профілактики перегрівання організму (гіпертермії) необхідно організувати раціональний режим праці.
При роботах на відкритих місцевостях і температурі зовнішнього повітря +35ºС і вище, тривалість періодів безперервної роботи повинна складати 15-20 хвилин з наступною тривалістю відпочинку не менше 10-12 хвилин в охолоджуваних приміщеннях. При цьому допустима сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну для осіб, які використовують спеціальний одяг для захисту від теплового випромінювання не повинна перевищувати 4-5 годин, і 1,5-2 години для осіб без спеціального одягу.
В охолоджуваних приміщеннях, щоб уникнути негативного впливу на організм великого перепаду температур, слід підтримувати температуру повітря на рівні +24-25°C. Робота при температурі зовнішнього повітря більше +37ºС за показниками мікроклімату відноситься до небезпечної (екстремальної). За цієї температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі. Слід змінити порядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час.
Для захисту від надмірного теплового випромінювання необхідно використовувати спеціальний одяг, або одяг з натуральних тканин. В умовах підвищеної температури рекомендується допускати до роботи осіб не молодше 25 і не старше 40 років.
З метою профілактики зневоднення організму рекомендується правильно дотримуватися питного режиму. Рекомендована температура питної води, напоїв, чаю повинна становити не нижче +10-15ºС.
Для оптимального водозабезпечення рекомендується також відшкодовувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, за рахунок вживання підсоленої води, мінеральної лужної води, молочно-кислих напоїв (знежирене молоко, молочна сироватка), соків, вітамінізованих напоїв, киснево-білкових коктейлів.
Пити воду слід часто і потроху, щоб підтримувати хорошу гідратацію організму (оптимальний вміст води в організмі, який забезпечує його нормальну життєдіяльність, обмін речовин). При температурі повітря більше +30ºС і виконанні робіт середньої тяжкості, потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину – приблизно один стакан кожні 20 хвилин.
Для підтримки імунітету і зниження інтоксикації організму рекомендується вживання фруктів і овочів.
У громадських та офісних приміщеннях рекомендується:
– застосування сонцезахисних пристроїв на вікнах, вікон із тонованого скла та локальних кондиціонерів, звичайних електричних вентиляторів;
– застосування централізованих систем кондиціонування,охолодження та вентиляціїу будинках;
– застосування повітряних завіс на входах у будинки;
– адміністративне регулювання режиму роботи (скорочення робочого дня, зміні початку та закінчення робочого дня, використання кімнат відпочинку з оптимальними параметрами мікроклімату та повітрообміну);
– збільшення обідньої перерви працівникам до 3-4 годин, виключивши роботу в найжаркіший період з13 до 16 години ( за згодою роботодавця).
«Спекотний мікроклімат має шкідливий вплив на організм людини, викликаючи погіршення самопочуття, зниження працездатності, загострення хронічних хвороб. Особливо це стосується тих, хто працює на відкритих місцевостях, у виробничих і громадських приміщеннях без кондиціонування. Робочий процес за таких умов необхідно організовувати з урахуванням заходів профілактики перегрівання організму і рекомендацій, викладених у пам’ятці»,- резюмувала заступник начальника відділу з питань гігієни праці Держпраці.