На правах реклами

Як вибрати справжній чай пуер

Пуер – це особливий чай. На відміну від звичних для нас чорних чи зелених сортів, цей напій з часом не втрачає своїх властивостей, а стає більш смачнішим та дорожчим. Батьківщиною пуера, як і інших листових чаїв, є Китай – там цей напій з’явився три тисячі років тому. А згодом пуер скуштували та полюбили за тисячі кілометрів від Піднебесної: у Франції, Німеччині, інших країнах. З’явився пуер і в Україні, проте знайти справжній витриманий чай не така вже проста справа, але за допомоги досвідчених людей цілком реальна.

Не просто витриманий чай: що таке пуер?

«Відпочивати» на поличці 15-20 років і ставати тільки краще пуер може завдяки особливій технології виготовлення, що майже не змінилася за сотні років. Пуер – чай з категорії постферментованих. Листя спочатку збирають з кущів, злегка обробляють (як зелений чай), а потім піддають мікробній ферментації. В результаті виходить унікальний за своїми смако-ароматичними властивостями чай.

Пуер, або «пуерча» – це чай з Пуеру, місцевості в китайській провінції Юньнань. Там на високогірних схилах збереглися чайні плантації, що входять до національного надбання КНР, адже на них, як і століття тому, вирощують чай пуер.

Шу та Шен – два типи пуерів

Здавалася б, що може бути складного: хочу спробувати пуер, шукаю та купую. Насправді, коли мова заходить за пуери, слід акцентувати, про який саме напій йдеться. Справа в тому, що сьогодні є два типи чаїв – Шен пуер та Шу пуер. Ці напої відрізняються за технологією виготовлення.

Шен пуер – витримана класика

Шен, або витриманий, зелений пуер виробляється за традиційною технологією:

  • листя сушиться на відкритому повітрі;
  • пропарюється;
  • листочки скручуються;
  • знову підсушуються.

В результаті виходить чайний напівфабрикат – «маоча», який пресують у форми та відправляють дозрівати. Шен пуер перед тим, як виходить у продаж, дозріває мінімум 3 роки. Витриманий чай має вишуканий фруктовий смак з нотами чорносливу та горіхів, який з часом стає більш насиченим та глибоким.

Шу пуер – молодий та зухвалий

Революція у виробництві пуерів сталася в 70-х роках минулого сторіччя, коли була запроваджена нова технологія прискореної ферментації. З’явився новий чай – Шу пуер. Від класичного способу виготовлення відрізняється тим, що чайне листя згортають у величезні купи, які поливають водою, закривають та нагрівають – процес триває 45 днів. На виході отримають сильноферментований чай – пуер Шу. Виготовлення пуеру триває 1,5 місяці замість трьох років. За смаком та кольором такий напій відрізняється від класичного витриманого пуеру: Шен світлий, м’який, а Шу ближче до чорних сортів. Більше про виготовлення та особливості Шу пуерів можна дізнатися на спеціалізованому сайті https://newtea.ua/uk/chay/chay-puer/vid-shu-pu-er.

Ознаки «правильного» пуеру

Тепер, приступаючи до пошуків справжнього пуеру, ви вже знаєте, що існує два типи цього чаю. Якщо хочете спробувати витриманий чай, то це тільки Шени. Вартість пуеру залежить від його віку: чим старший, тим дорожчий. Починати знайомство можна з чаю 3-5-річної витримки, «золота середина» –  10-річний пуер, а 20-25-річні млинчики – то вже колекційний чай, мрія поціновувачів цього напою.

Як виглядає оригінальній пуер:

  1. Упаковка: обов’язковим є маркування з кодом чайної фабрики, сортом пуеру, роком збору чаю.
  2. Форма: традиційно пуер пресується у точі, млинці, цеглинки. Сухі чаїнки настільки щільно прилягають одна до одної, що для того, щоб відділити шматочок заварки, потрібно скористатись спеціальним ножем або шилом. В упаковці не має бути ламаних гілочок, сміття.
  3. Аромат: насичений чайний, шени пахнуть фруктами, а шу має характерний землистий аромат, але без сирості чи плісняви.

Купувати пуер краще в спеціалізованих магазинах, де знаються на гарних чаях. Це може бути звичайна чайна лавка або інтренет-магазин, на кшталт New Tea: https://newtea.ua/uk/chay/puer. Авжеж, оригінальний пуер коштує в рази дорожче чорного чаю з супермаркету, але він насправді того вартий.

Share
Опубліковано
Buhgalter

Recent Posts

Чи треба індексувати зарплату у лютому 2025 року?

Нагадаємо, що стаття 34 Держбюджету-2025 містить три ключові положення: •Індекс споживчих цін для індексації грошових…

1 тиждень ago

Які правила надання відстрочки для студентів та викладачів?

Міноборони розповідає, що надання відстрочки здобувачам професійної, фахової передвищої та вищої освіти, інтернів і докторантів, а також…

2 тижні ago

З 1 лютого будуть зменшені ліміти на карткові перекази

Ще 10 грудня 2024 року окремі банки підписали Меморандум про забезпечення прозорості функціонування ринку платіжних…

2 тижні ago

Як заповнювати нову форму ТТН: детальна інструкція від Мінрозвитку

Йдеться про наказ № 1332, яким вносяться зміни до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні. Документ…

2 тижні ago

З якої дати діятимуть оновлені форми та зміст фіскальних чеків?

Податківці у підкатегорії 109.10 «ЗІР» зазначили, що наказом Мінфіну від 30.12.2024 №674 «Про внесення зміни до пункту 4…

4 тижні ago

Чи подавати ФОПам Додаток ЄСВ у складі декларацій за 2024 рік у разі його несплати через “воєнну” пільгу?

Податківці у підкатегорії 201.06 «ЗІР» підкреслили, що відповідно до п. 9-19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення»…

4 тижні ago